این مقاله به بررسی سن بازنشستگی قانونی در کشورهای مختلف میپردازد. در برخی موارد، سن بازنشستگی به سنی گفته میشود که انتظار میرود یا از افراد خواسته میشود کار کردن را متوقف کنند. معمولاً این سن، سنی است که فرد میتواند مستمری بازنشستگی یا سایر مزایای دولتی مانند حقوق بازنشستگی دولتی را دریافت کند.
تاریخچه و پیدایش
تاریخچه بازنشستگی دولتی به دوران امپراتوری روم بازمیگردد، جایی که آگوستوس، امپراتور روم، در سال 13 قبل از میلاد، برای اولین بار حقوق بازنشستگی دولتی را برای سربازان بازنشسته وضع کرد. این حقوق برای سربازانی بود که حداقل 16 سال در لژیون خدمت کرده بودند و 4 سال نیز در نیروهای ذخیره حضور داشتند. بعدها، این مدت به 20 سال خدمت در لژیون و 5 سال در نیروهای ذخیره افزایش یافت.
در ایالات متحده، ایالتها به طور تاریخی سن بازنشستگی نداشتند، اگرچه نرخ مشارکت نیروی کار پس از 60 سالگی به طور چشمگیری کاهش یافت. اولین سن بازنشستگی در آلمان توسط اتو فون بیسمارک در سال 1881 تعیین شد. در ابتدا، این سن 70 سال بود، اما در سال 1916 به 65 سال کاهش یافت. پس از آن، کشورهای بیشتری سن بازنشستگی رسمی را اتخاذ کردند، مانند بریتانیا با تصویب قانون حقوق بازنشستگی سالمندان در سال 1908، که سن بازنشستگی اولیه را 70 سال تعیین کرد، اما با تصویب قانون بیمه ملی 1946، برای مردان به 65 سال و برای زنان به 60 سال کاهش یافت.
ایالات متحده سن بازنشستگی اولیه 65 سال را طبق لایحه قانون تأمین اجتماعی سال 1935 اتخاذ کرد. تا اواسط قرن بیستم، تقریباً همه کشورها سن بازنشستگی را پذیرفتند.
استدلالها
سیاستگذاران معمولاً در هنگام در نظر گرفتن سن بازنشستگی، عواملی مانند جمعیتشناسی، هزینههای مالی پیری، سلامت، امید به زندگی، ماهیت شغل، عرضه نیروی کار و موارد دیگر را مدنظر قرار میدهند. افزایش امید به زندگی در برخی حوزههای قضایی به عنوان استدلالی برای افزایش سن بازنشستگی در قرن بیست و یکم استفاده میشود.
استدلالها برای سن بازنشستگی پایینتر برای زنان شامل نقش مادری است. برخی کشورها در حال یکسانسازی سن بازنشستگی بین زنان و مردان هستند.
در سال ۲۰۲۲، میانگین سالهای مورد انتظار بازنشستگی در کشورهای OECD برای زنان ۲۲.۸ سال و برای مردان ۱۸.۴ سال بود که ناشی از تفاوتهای جنسیتی در امید به زندگی است.
اصلاحات
هنگامی که سن بازنشستگی (یا سن مستمری) افزایش مییابد، اصلاحات معمولاً به تدریج با اعمال “حقوق مکتسبه” (grandfathering) انجام میشوند و از تغییر تدریجی اطمینان حاصل میکنند. یکی از این نمونههای حقوق مکتسبه، قوانین مستمری انتقالی است که در سال ۲۰۱۴، زمانی که سن بازنشستگی کارمندان دولت اروپا به ۶۶ سال افزایش یافت، برای کارکنان ۵۴ سال و بالاتر و تا حدی برای همه کارکنان موجود اعمال شد.
در مقابل، زمانی که سن بازنشستگی کاهش مییابد، تغییرات اغلب به سرعت اعمال میشوند.
سن بازنشستگی بر اساس کشور و منطقه
بسیاری از کشورهایی که در جدول زیر فهرست شدهاند، در حال اصلاح سن بازنشستگی هستند. روند فعلی در بسیاری از کشورها این است که سن بازنشستگی به تدریج افزایش خواهد یافت.
بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا در دهه ۲۰۲۰ سن بازنشستگی ۶۵ سال را اعمال میکنند. انتظار میرود که این سن تا سال ۲۰۳۰ در اکثر کشورها به ۶۷ سال افزایش یابد.
در برخی کشورها، سال تولد فرد، سن بازنشستگی او را تعیین میکند. به عنوان مثال، در ایالات متحده تا سال ۲۰۲۴، در حالی که فردی که قبل از سال ۱۹۵۵ متولد شده است میتواند در سن ۶۶ سالگی با مزایای تامین اجتماعی بازنشسته شود، کسانی که بعد از سال ۱۹۵۹ متولد شدهاند باید ۶۷ ساله باشند. هر سال بین سالهای ۱۹۵۵ و ۱۹۵۹، ۲ ماه به سن بازنشستگی اضافه میکند. بسیاری از کشورهای اروپایی از همین نوع معیار پیروی میکنند، به طوری که سن بازنشستگی فرد توسط سال تولد او تعیین میشود، به عنوان مثال در رومانی، سن بازنشستگی زنان متولد سال ۱۹۵۵ در سال ۲۰۱۵ در سن ۶۰ سالگی تعیین شد، در حالی که متولدین سال ۱۹۵۸ میتوانستند در سال ۲۰۱۹ در سن ۶۱ سالگی بازنشسته شوند و متولدین سال ۱۹۶۱ میتوانند در ژانویه ۲۰۲۳ در سن ۶۲ سالگی بازنشسته شوند.
میانگین سن بازنشستگی قانونی در ۳۴ کشور سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) در سال ۲۰۱۴ برای مردان ۶۵ سال و برای زنان ۶۳.۵ سال بود، اما گرایش در سراسر جهان به افزایش سن بازنشستگی است. این موضوع همچنین در یافتههای نظرسنجی سرمایهگذاران آسیایی در سطح منطقه منعکس میشود که نشان میدهد کمی بیش از نیمی از آنها با افزایش سن بازنشستگی موافق هستند، یک چهارم مخالف هستند و بقیه تصمیمی نگرفتهاند.
سن بازنشستگی بر اساس کشور و منطقه: